Ορισμός

Η Γονόρροια είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια (Γονόκοκκοι) μέσω άμεσης επαφής του βλεννογόνου (π.χ. του πέους, του κόλπου, του πρωκτού, του στόματος, του λαιμού, των ματιών) με ένα μολυσμένο άτομο. Σπάνια, μόλυνση νεογνών κατά τον τοκετό εξαιτίας μολυσμένης μητέρας.

Αφροδισιολογία

Γονόρροια (Βλεννόρροια)

Τυπική για τη Γονόρροια είναι η φλεγμονή των γεννητικών οργάνων και των οργάνων του ουροποιητικού με πυώδη έκκριση από την ουρήθρα. Αλλά η Γονόρροια μερικές φορές επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος. Η χρήση προφυλακτικών μειώνει δραστικά τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα ανήκουν ο καυστικός πόνος κατά την ούρηση, έκκριμα από την ουρήθρα (στους άνδρες), πυώδη ή αιματηρή έκκριση από τον κόλπο (στις γυναίκες), επιπεφυκίτιδα εάν τα μάτια είναι μολυσμένα. Πιο σπάνια γενικά συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, δερματικό εξάνθημα.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι καλή με έγκαιρη θεραπεία. Εάν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων επιπτώσεων όπως συμφύσεις, συμφύσεις των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, στειρότητα, κοιλιακό άλγος, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση (πολύ σπάνια στις μέρες μας).