Ορισμός

Το Μαλακό Έλκος είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Το Μαλακό Έλκος προκαλείται από το βακτήριο Haemophilus ducreyi.

Αφροδισιολογία

Μαλακό Έλκος (Ulcus molle)

Εμφανίζεται κυρίως στις χώρες της Νότιας Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Περιστασιακά, ωστόσο, λοιμώξεις από το παθογόνο βακτήριο μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Οι άνδρες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο από τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα έλκη σχηματίζονται στα γεννητικά όργανα ως εμφανή σημάδια ασθένειας. Το έλκος είναι απαλό στο άγγιγμα (εξ ου και ο λατινικός όρος molle = μαλακό) και προκαλεί πόνο. Εάν το Μαλακό Έλκος δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν κατά μήκος των γειτονικών λεμφαγγείων και να προκαλέσουν φλεγμονή. Στη συνέχεια τα λεμφαγγεία διογκώνονται επώδυνα και μπορούν να σχηματιστούν αποστήματα.

Πορεία και πρόγνωση της νόσου

Το Μαλακό Έλκος έχει συνήθως καλή πρόγνωση, αφού η θεραπεία είναι συνήθως σχετικά εύκολη. Χωρίς θεραπεία, ωστόσο, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να δημιουργήσει πιθανές επιπλοκές όπως αποστήματα στους λεμφαδένες. Επιπλέον, τα άτομα που δεν λαμβάνουν θεραπεία κινδυνεύουν να μολύνουν άλλους σεξουαλικούς συντρόφους. Μια υπάρχουσα λοίμωξη με Haemophilus ducreyi αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HIV.