Ορισμός

Η Σύφιλη είναι μια μολυσματική σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum.

Αφροδισιολογία

Σύφιλη

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε από Σύφιλη;

Η Σύφιλη είναι έντονα μεταδοτική. Τα παθογόνα μικρόβια μεταδίδονται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία, πιο σπάνια μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο αίμα (π.χ. μέσω μολυσμένου φαρμακευτικού εξοπλισμού). Επιπλέον, οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν το παθογόνο μικρόβιο στο αγέννητο παιδί (συγγενής Σύφιλη).

Ποια είναι τα συμπτώματα της Σύφιλης;

Τα συμπτώματα της Σύφιλης είναι ποικίλα και εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου. Αρχικά αναπτύσσονται ανώδυνα έλκη στο σημείο εισόδου του παθογόνου μικρόβιου και διογκωμένοι λεμφαδένες. Στο δεύτερο στάδιο, η Σύφιλη εξαπλώνεται, οι πάσχοντες εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα και γενικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός, πονοκέφαλος και πόνος στις αρθρώσεις). Στο τρίτο στάδιο, η Σύφιλη επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα. Η φλεγμονή στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σηματοδοτεί το τέταρτο στάδιο – πιθανές συνέπειες είναι η τύφλωση, η κώφωση και η άνοια.

Η Σύφιλη θεραπεύεται από μόνη της;

Η Σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μερικές φορές θεραπεύεται από μόνη της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί επίσης να γίνει χρόνια και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη οργάνων.