Ορισμός

Κάποιος μιλάει για παθολογική τριχόπτωση (Aλωπεκία) όταν πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δερματολογία

Αλωπεκία

Οι πιο κοινές μορφές τριχόπτωσης είναι:

    • Ανδρογενετική Αλωπεκία
    • Γυροειδής Αλωπεκία
    • Διάχυτη Τριχόπτωση

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι κληρονομική τριχόπτωση και σε ποσοστό άνω του 60%, είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης και αφορά κυρίως τους άνδρες. Σε αυτούς που έχουν προσβληθεί, οι ρίζες των μαλλιών εμφανίζουν γενετική υπερευαισθησία στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), συμπεριλαμβανομένης της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Αυτή είναι η πιο ισχυρή παραλλαγή της τεστοστερόνης. Στους προσβεβλημένους άνδρες, η φάση ανάπτυξης (αναγενές στάδιο) της τρίχας γίνεται όλο και πιο μικρή και οι θύλακες συρρικνώνονται όλο και περισσότερο. Τελικά παράγουν μόνο κοντές, λεπτές, ελάχιστα ορατές τρίχες (χνούδι). Αυτές μπορεί να παραμείνουν ή τελικά να πέσουν χωρίς να αναπαραχθούν νέες τρίχες.

 

Γυροειδής Αλωπεκία

Τα ακριβή αίτια της κυκλικής τριχόπτωσης (Γυροειδής Αλωπεκία) δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν υπόνοιες ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της μορφής αλωπεκίας.

Ιδιαίτερα μια αυτοάνοση αντίδραση θεωρείται συνήθως υπεύθυνη. Λόγω μιας διαταραχής, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις ρίζες των μαλλιών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά τελικά να πέφτουν. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα άτομα με Γυροειδής Αλωπεκία υποφέρουν μερικές φορές και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Επιπλέον, μια γενετική προδιάθεση και ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη της Γυροειδούς Αλωπεκίας.

 

Διάχυτη Τριχόπτωση

Στη Διάχυτη Αλωπεκία, οι ρίζες των μαλλιών είναι κατεστραμμένες. Αυτό οδηγεί στην απώλεια μαλλιών που εμφανίζεται ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι. Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα, όπως μολυσματικές ασθένειες, συμπτώματα έλλειψης ιχνοστοιχείων και φαρμακευτικές αγωγές.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από τριχόπτωση. Φροντίζουμε τις ανησυχίες σας και αναπτύσσουμε ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.