Ορισμός

Ο όρος «καρκίνος του δέρματος» καλύπτει διάφορους καρκίνους του δέρματος που ποικίλλουν σε τύπο και εμφάνιση. Αυτοί περιλαμβάνουν κακοήθεις όγκους όπως το Mελάνωμα (MM) και ημι-κακοήθεις όγκους όπως το Bασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), και το Aκανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC).

Δερματολογία

Καρκίνος του δέρματος

Σε πολλές περιπτώσεις, η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος μπορεί να αποδοθεί σε υψηλή έκθεση στον ήλιο. Η έντονη και μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο.

Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου του δέρματος είναι:

  • Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC)
  • Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)
  • Ακτινική Κεράτωση (AK)
  • Το Κακόηθες Μελάνωμα

Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καρκίνων του δέρματος. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού και στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (π.χ. solarium, διακοπές, υπαίθρια αθλήματα, τρύπα του όζοντος). Ενώ η συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων αυξάνεται, ταυτόχρονα μειώνεται η ηλικία των ασθενών, που είναι αισθητά νεότεροι.

Η συνεπής, προφυλακτική αντηλιακή προστασία με τη μορφή αντηλιακών κρεμών με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 30+) είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά αυτό από μόνο του συχνά δεν αρκεί. Δεδομένης της απότομης αύξησης των καρκίνων του δέρματος, ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Έλεγχος καρκίνου του δέρματος

Με τη βοήθεια του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος και των συχνών ελέγχων, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μπορεί να μειωθεί πολλαπλά. Οι κακοήθεις δερματικές αλλαγές και/ή τα πρόδρομα στάδια του καρκίνου του δέρματος μπορούν επίσης να ανιχνευθούν εγκαίρως. Εάν ο καρκίνος του δέρματος ανακαλυφθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και συνήθως θεραπεύεται 100%.

Χάρη στην ακριβή διάγνωση και τον καλύτερο δυνατό έλεγχο στα πλαίσια του σύγχρονου προληπτικού ελέγχου του καρκίνου, οι περιττές βιοψίες ή/και οι επεμβάσεις μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι τακτικοί έλεγχοι σε μεμονωμένα καθορισμένα χρονικά διαστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Έλεγχος κινδύνου

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής αυξάνεται εάν ισχύουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Επαναλαμβανόμενα και/ή σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία
 • Μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο (π.χ. που σχετίζεται με την εργασία, υπαίθρια αθλήματα, διαμονές στο εξωτερικό κλπ.)
 • Τακτικές επισκέψεις στο Solarium
 • Ανοιχτό, φωτοευαίσθητο τύπο δέρματος (κόκκινα / ξανθά μαλλιά, φακίδες, ανοιχτό χρώμα ματιών)
 • Περισσότερoi από 50 σπίλοι
 • Ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια
 • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος (συμπεριλαμβανομένων των πρόδρομων σταδίων του καρκίνου του δέρματος)


Ψηφιακή Δερματοσκόπηση

Η δερματοσκόπηση αποτελεί στις μέρες μας μια απαραίτητη μέθοδο εξέτασης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, μέσω της οποίας η διάγνωση βελτιώνεται σημαντικά. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση κακοήθων αλλαγών του δέρματος.

Η πιο σύγχρονη και ασφαλέστερη αυτή τη στιγμή διαδικασία στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση (μικροσκοπία προσπίπτοντος φωτός) με τη βοήθεια υπολογιστή, η οποία χρησιμοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση εμφανών αλλαγών του δέρματος και την τεκμηρίωση της εικόνας τους. Με τη βοήθεια αυτής της διαδικασίας, οι δερματικές αλλαγές μπορούν στον υψηλότερο βαθμό να εξεταστούν, να αξιολογηθούν και, κυρίως, να τεκμηριωθούν σε διάρκεια.

Στο δερματολογικό μας κέντρο χρησιμοποιούμε την τελευταία έκδοση του γερμανικού συστήματος δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης «Fotofinder», του πιο αξιόπιστου συστήματος παγκοσμίως για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για όλα τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία.

Τύποι καρκίνου  του δέρματος

 

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC)

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα είναι ένας από τους πιο κοινούς όγκους του δέρματος. Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα ξεκινά από τα βασικά κύτταρα του ανώτερου στρώματος του δέρματος την επιδερμίδα και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού, αλλά μπορεί να προσβληθούν ο κορμός και τα άκρα.

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα συνήθως δεν εξαπλώνεται και επομένως δεν σχηματίζει θυγατρικούς όγκους (μεταστάσεις). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο όγκος του δέρματος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται έτσι ώστε μπορεί να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και να καταστρέψει τις υπάρχουσες δομές των ιστών εκεί ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και να επιτεθεί στα οστά.

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα εμφανίζεται συνήθως σε πιο προχωρημένη ηλικία εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, αλλά και οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται όλο και περισσότερο.

 

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα είναι μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που συχνά προκύπτει από πρόδρομα στάδια του καρκίνου του δέρματος, όπως η ακτινική κεράτωση. Είναι ο δεύτερος πιο συχνός όγκος του δέρματος μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα προέρχεται από τη μεσαία στιβάδα της επιδερμίδας (στοιβάδα αγκαθωτών κυττάρων) και εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Στο 90% περίπου των περιπτώσεων εμφανίζεται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον στοματικό βλεννογόνο. Αλλά και άλλα μέρη του σώματος μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Εάν ένα Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα δεν εντοπιστεί έγκαιρα ή/και αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εξαπλωθεί και να σχηματίσει θυγατρικούς όγκους (μεταστάσεις) ιδιαίτερα στους λεμφαδένες. Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα επηρεάζει τους άνδρες πολύ πιο συχνά από τις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως σε μεταγενέστερα χρόνια της ζωής, αλλά ο αριθμός των νεότερων ασθενών ακόμη και με αυτή τη μορφή καρκίνου του δέρματος αυξάνεται σταθερά.

 

Ακτινική Κεράτωση (AK)

Οι κερατώσεις του δέρματος, που προκαλούνται από την εντατική και μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ονομάζονται Ακτινικές Κερατώσεις. Αυτή η χρόνια βλάβη στην επιδερμίδα θεωρείται προκαρκινικό στάδιο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Οι Ακτινικές Κερατώσεις τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος με αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως.

Το πρόσωπο, το ντεκολτέ, το πάνω μέρος της παλάμης, οι βραχίονες και το τριχωτό της κεφαλής επηρεάζονται συχνότερα από «Ακτινική Κεράτωση». Δεδομένου ότι οι Ακτινικές Κερατώσεις συνήθως αναπτύσσονται πολύ αργά, μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή δεκαετίες για να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

Οι Ακτινικές Κερατώσεις εμφανίζονται κυρίως στο δεύτερο μισό της ζωής. Οι άνδρες επηρεάζονται σημαντικά πιο συχνά από τις γυναίκες. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με υψηλή ευαισθησία στο φως και κακή ικανότητα μαυρίσματος εμφανίζουν συχνότερα Ακτινικές Κερατόσεις.

 

Το Κακόηθες Μελάνωμα

Το Κακόηθες Μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Αυτή η μορφή καρκίνου του δέρματος αναπτύσσεται σε ορισμένες περιπτώσεις από εκ γενετής υπάρχοντες σπίλους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις και σε φαινομενικά «φυσιολογικό» δέρμα.

Υπάρχουν διάφορες μορφές Κακοήθους Μελανώματος, οι οποίοι, αν και διαφέρουν ως προς τη συχνότητα εμφάνισής τους, δεν διαφέρουν ως προς το πόσο επικίνδυνοι είναι.

Το Κακόηθες Μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Ενώ ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός αυτών των μελανοκυττάρων συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή αβλαβών σπίλων, τα μελανοκύτταρα πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο σε περίπτωση κακοήθους αλλαγής, καταστρέφοντας έτσι τις δομές του προσβεβλημένου ιστού.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν τελικά να φτάσουν σε άλλες περιοχές του σώματος μέσω του συστήματος της λέμφου ή/και του αίματος και επίσης να αναπτυχθούν εκεί. Εμφανίζεται μετάσταση, δηλαδή σχηματισμός θυγατρικών όγκων.

Το Κακόηθες Μελάνωμα εμφανίζεται κυρίως στα μεταγενέστερα χρόνια της ζωής, αλλά τα τελευταία χρόνια προσβάλλει όλο και περισσότερο τους νεότερους.