Ορισμός

Η Λεύκη είναι μια δερματική ασθένεια που εκδηλώνεται με λευκές, έντονα καθορισμένες κηλίδες στο δέρμα. Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή η περιοχή των γεννητικών οργάνων επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Δερματολογία

Λεύκη

Περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από Λεύκη. Οι άρρωστοι συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν προκαταλήψεις και άγνοια στο άμεσο περιβάλλον τους. Αν και αυτή η ασθένεια δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία, το ψυχικό στρες που προκαλεί, ειδικά σε πολύ έντονες μορφές, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

Συμπτώματα

Κανονικά, η δομή των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος δεν διαφέρει από το υγιές δέρμα. Η Λεύκη επηρεάζει μόνο το χρώμα του δέρματος και δεν είναι μεταδοτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κοκκινωπό ή καφέ περίγραμμα μπορεί να φανεί στην άκρη των φωτεινών κηλίδων.

Ανεξάρτητα από τη μορφή, οι πάσχοντες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή αντηλιακή προστασία. Το αποχρωματισμένο δέρμα των κηλίδων είναι πολύ ευαίσθητο και αντιδρά γρήγορα με ηλιακό έγκαυμα στην υψηλή ακτινοβολία UV.

Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε λευκή κηλίδα του δέρματος δεν προκαλείται από την Λεύκη, οι δερματικές αλλαγές αυτού του τύπου πρέπει πάντα να ελέγχονται από έναν ειδικό.

Αιτίες

Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτία της Λεύκης, η πραγματική αιτία είναι ακόμα άγνωστη.

Μια θεωρία βασίζεται στην υπόθεση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και έτσι δεν μπορούν να παραχθούν άλλες χρωστικές (μελανίνη). Η σοβαρότητα και η πορεία της Λεύκης είναι διαφορετική για κάθε ασθενή και δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Θεραπεία

Η ασθένεια της Λεύκης δεν θεραπεύεται. Ορισμένες θεραπείες γίνονται ολοένα και πιο επιτυχημένες ως προς την επαναμελάγχρωση του δέρματος. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εάν μια θεραπεία θα λειτουργήσει ή όχι.