Ορισμός

Οι γκριζοκαφέ χρωστικές κηλίδες που εμφανίζονται ως μέρος των ορμονικών αλλαγών κυρίως στην περιοχή της μύτης, τα μάγουλα, το μέτωπο, τα άνω χείλη και το πηγούνι ονομάζονται Μέλασμα. Ενώ οι χρωστικές στο επιδερμικό Μέλασμα αποθηκεύονται στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, στο δερματικό Μέλασμα βρίσκονται πολύ πιο βαθιά και επομένως είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

Δερματολογία

Μέλασμα

Τα Μελάσματα είναι συνήθως αβλαβή, αλλά συχνά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αρμονική εμφάνιση του δέρματος. Το δέρμα εμφανίζεται ανομοιόμορφο με κηλίδες. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να προσβληθούν από Μέλασμα (υπερμελάγχρωση) από ότι οι άνδρες.

Αιτιολογία

Το Μέλασμα εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες ως μέρος των ορμονικών αλλαγών. Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση. Καλλυντικά, φωτοτοξικές ουσίες ή υψηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν επίσης να προάγουν την εμφάνιση Μελάσματος.

Θεραπεία

Στις μέρες μας, το Μέλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας διάφορα θεραπευτικά μέτρα. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει δερματολογική εξέταση προκειμένου να αποκλειστούν πιθανές ορμονικές ανισορροπίες ή κακοήθεις δερματικές αλλαγές ως αιτία. Ανάλογα με τα ευρήματα, τον τύπο του δέρματος και τον εντοπισμό, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, μετά από επιτυχή θεραπεία, το Μέλασμα μπορεί να επανεμφανιστεί λόγω ορμονικών επιδράσεων ή έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η συνεπής, προφυλακτική αντηλιακή προστασία συμβάλλει σημαντικά τόσο στην επιτυχία της θεραπείας όσο και στη διατήρηση του αποτελέσματος.
Μετά από επιτυχημένη θεραπεία, το δέρμα εμφανίζεται ομοιόμορφα χρωματισμένο και αρμονικό. Οι ενοχλητικές καφετιές κηλίδες έχουν εξαφανιστεί ή τουλάχιστον έχουν μειωθεί αισθητά.