Ορισμός

Οι χρωστικές κηλίδες όλων των ειδών μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια. Οι καφέ κυρίως κηλίδες είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά συχνά διαταράσσουν σημαντικά την αρμονική εικόνα της επιδερμίδας.

Δερματολογία

Χρωστικές κηλίδες, Δυσχρωμίες, Πανάδες

Αιτιολογία

Εκτός από την υψηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη γενετική προδιάθεση και τη φυσική διαδικασία γήρανσης, οι ορμονικές αλλαγές ή η φαρμακευτική αγωγή μπορούν επίσης να προάγουν την εμφάνιση χρωστικών κηλίδων. Για παράδειγμα, ενώ οι χρωστικές κηλίδες προκαλούνται κυρίως από τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, το μέλασμα εμφανίζεται συχνά ως μέρος ορμονικών αλλαγών όπως η εγκυμοσύνη.

Πρόγνωση

Τα πιθανά θεραπευτικά μέτρα είναι τόσο διαφορετικά όσο και οι εκδηλώσεις και οι αιτίες των χρωστικών κηλίδων. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, ωστόσο, θα πρέπει πάντα να γίνεται δερματολογικός έλεγχος προκειμένου να αποκλειστούν πιθανές ορμονικές ανισορροπίες ή κακοήθεις δερματικές αλλαγές ως αιτία των χρωστικών κηλίδων.

Μετά την επιτυχή θεραπεία, οι χρωστικές κηλίδες μπορεί να επανεμφανιστούν λόγω ορμονικών επιδράσεων ή έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η συνεπής, προφυλακτική αντηλιακή προστασία συμβάλλει σημαντικά τόσο στην επιτυχία όσο και στη διατήρηση της θεραπείας.

Μια ομοιόμορφα χρωματισμένη και οπτικά ανανεωμένη επιδερμίδα είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης θεραπείας. Η εμφάνιση είναι εμφανώς βελτιωμένη και το πρόσωπο, ο λαιμός και το ντεκολτέ ενώνονται ξανά για να σχηματίσουν μια αρμονική συνολική εικόνα.