Ορισμός

Οι παθήσεις των νυχιών είναι ποικίλες που άλλοτε είναι ακίνδυνες και άλλοτε απαιτούν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, συνίσταται η ιατρική επίβλεψη.

Παθήσεις & Χειρουργική Ονύχων

Παθήσεις ονύχων

Οι πιο κοινές παθήσεις είναι:

    • Ψωρίαση ονύχων
    • Oμαλός Λειχήνας ονύχων
    • Μύκητας ονύχων (Ονυχομυκητίαση, tinea unguium)
    • Βακτηριδιακή μόλυνση ονύχων
    • Είσφρυση όνυχος (Unguis incarnatus)

Ψωρίαση ονύχων

Στην Ψωρίαση των νυχιών, η Ψωρίαση εμφανίζεται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με Ψωρίαση αναπτύσσουν επίσης Ψωρίαση των νυχιών. Οι φλεγμονώδεις διεργασίες αλλάζουν το σχήμα και το χρώμα των νυχιών. Μερικές φορές ένα νύχι επίσης διαλύεται ή πέφτει. Εάν οι αρθρώσεις παρουσιάσουν φλεγμονές στα πλαίσια της Ψωρίασης (Ψωριασική Αρθρίτιδα), οι ψωριασικές αλλαγές στα νύχια εντοπίζονται επίσης σε περίπου τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων αυτών. Ψωρίαση μόνο στην περιοχή των νυχιών εμφανίζεται σπάνια (περίπου 5% των περιπτώσεων). Οι ασθενείς χρειάζονται πολλή υπομονή μέχρι η θεραπεία των νυχιών της Ψωρίασης να δείξει ορατά αποτελέσματα.

 

Oμαλός Λειχήνας ονύχων

Αλλαγές νυχιών συναντώνται στο 10% των ασθενών με Ομαλό Λειχήνα. Μπορούν να εμφανιστούν ως μέρος ενός εξανθηματώδους ή κλασικού Ομαλού Λειχήνα. Η μεμονωμένη προσβολή του οργάνου των νυχιών είναι πιο σπάνια. Αυτό το μοτίβο προσβολής είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή οι αλλαγές των νυχιών δεν είναι χαρακτηριστικές διαγνωστικά για τον ομαλό λειχήνα.

 

Μύκητας ονύχων (Ονυχομυκητίαση, tinea unguium)

Μυκητιασική νόσος των νυχιών των χεριών και των ποδιών. Πάνω από 12% όλων των Ευρωπαίων υποφέρουν από αυτή την ασθένεια. Οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι προσβάλλονται συχνότερα. Ανάλογα με τον τύπο του μύκητα προκαλείται αποχρωματισμός από την άκρη ή από τη ρίζα του νυχιού, πλήρης αποχρωματισμός ή κηλίδες, πάχυνση και διάλυση της δομής του νυχιού ή θρυμματισμός των ανώτερων στρωμάτων. Παράγοντες κινδύνου: υγρό περιβάλλον σε κλειστά παπούτσια («ιδρωμένα πόδια»), χρήση κοινόχρηστων ντους (σάουνα, γυμναστήριο, πισίνα), συχνά υγρά/βρεγμένα χέρια, μεταβολικές και ανοσοποιητικές ασθένειες. Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην θεραπεία εάν η μακροχρόνια θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα και διεξάγεται με συνέπεια.

 

Βακτηριδιακή μόλυνση  ονύχων

Μια βακτηριακή μόλυνση των νυχιών συνοδεύεται από φλεγμονή του δέρματος κάτω από το νύχι. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα τοιχώματα των νυχιών. Ερυθρότητα, κνησμός, πόνος και πύον που συγκεντρώνεται κάτω από το νύχι είναι κοινά συμπτώματα οξείας φλεγμονής του νυχιού. Τα πιο κοινά παθογόνα που προκαλούν φλεγμονή στην κοίτη των νυχιών είναι βακτήρια του τύπου σταφυλόκοκκου. Εάν η συλλογή του πύου δεν ανοίγει από μόνη της, μπορεί να χρειαστεί να ανοίξει χειρουργικά. Εάν η φλεγμονή του νυχιού αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη των νυχιών μπορεί να διαταραχθεί.

 

Είσφρυση όνυχος (Unguis incarnatus)

Συνήθως βρίσκεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Τα νύχια που έχουν εισχωρήσει συνήθως πιέζουν τον περιβάλλοντα ιστό. Αυτή η πίεση συχνά προκαλεί φλεγμονή με επώδυνο πρήξιμο. Ο ερεθισμένος ιστός είναι πιο ευαίσθητος στην είσοδο βακτηρίων, γεγονός που επιδεινώνει τη φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, σχηματίζεται κοκκiώδης ιστός, o οποίoς αρχίζει να πολλαπλασιάζεται καθώς επουλώνεται η πληγή. Όσοι επηρεάζονται δυσκολεύονται να ξεφύγουν μόνοι τους από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Επομένως μια είσφρυση όνυχος χρήζει θεραπείας από εξειδικευμένο ιατρό.