Ορισμός

Διάφορες ιογενείς λοιμώξεις όπως μυρμηγκιές, έρπης, τέρμινθος και άλλες.

Δερματολογία

Ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος

Οι πιο κοινές μορφές ιογενούς λοίμωξης του δέρματος είναι:

  • Ακροχορδόνες (Mυρμηγκιές)
  • Οξυτενή Κονδυλώματα
  • Λοιμώξεις από τον Ιό του Απλού Έρπητα
  • Έρπης Ζωστήρας
  • Μολυσματική Τέρμινθος

Ακροχορδόνες (Mυρμηγκιές)

Παγκοσμίως διαδεδομένη, συχνή μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή με αυτοεμβολισμό.

Eμφανίζονται μεμονωμένα αλλά και σε ομάδες σχηματίζοντας αναστρέψιμες, ημισφαιρικές ή επίπεδες, υπερκερατωτικές τραχίες βλατίδες και/ή οζίδια στο δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες. Εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των άκρων. Είναι δυνατή η μόλυνση ολόκληρου του σωματικού περιβλήματος. Προσβάλλονται κυρίως παιδιά, έφηβοι, νεαροί ενήλικες.

 

Οξυτενή Κονδυλώματα

Ένα από τα ΣΜΝ (= σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα). Είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), η οποία αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και αρχικά αναπτύσσει μόνο λίγες, μυτερές, μαλακές βλατίδες με τάση να εξαπλώνονται γρήγορα και να σχηματίζονται μεγάλης κλίμακας ανθοκραμβοειδείς ή οζώδεις αναπτύξεις. Kυρίως επηρεάζεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Παγκοσμίως το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα. Εντοπίζεται σε περίπου 1% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων στην Ευρώπη μεταξύ 15 και 45 ετών. Μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής, ειδικά κατά τη σεξουαλική επαφή. Ένα υγρό περιβάλλον είναι ευεργετικό για την μετάδοση. Οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται εξίσου συχνά. Η ηλικία αιχμής είναι μεταξύ 20 και 24 ετών.

 

Λοιμώξεις από τον Ιό του Απλού Έρπητα

Εμφάνιση/Επιδημιολογία

Παγκόσμια λοιμώδης νόσος. Η μόλυνση από τον Ιό του Απλού Έρπητα-1 (HSV-1) στον ενήλικο πληθυσμό είναι > 85% και εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία ή στη βρεφική ηλικία μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αιτιοπαθογένεση

Μετάδοση κυρίως με επαφή – σπάνια μόλυνση μέσω σταγονιδίων από τον Ιό του Απλού Έρπητα-1 (HSV-1) ή τον Ιό του Απλού Έρπητα-2 (HSV-2). Οι ιοί προτιμούν την περιοχή μετάβασης από το δέρμα στους βλεννογόνους. Μικρές βλάβες στο επιθήλιο του δέρματος ή των βλεννογόνων λειτουργούν ως πύλες εισόδου. Και οι δύο τύποι HSV μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στην περιοχή του προσώπου/στόματος (ειδικά HSV-1) και πρωκτογεννητικές (ειδικά HSV-2) λοιμώξεις, αλλά με διαφορετικές συχνότητες.

Kλινική εικόνα

Εμφάνιση μεμονωμένων ή ομαδοποιημένων κυστιδίων μεγέθους 0,1-0,3cm, αρχικά διαυγών, τεταμένων κυστιδίων σε ερυθηματώδες δέρμα. Στην περαιτέρω πορεία, το περιεχόμενο των φυσαλίδων γίνεται θολό. Εμφανίζονται διαβρώσεις ή εξελκώσεις και κιτρινωπές κρούστες.

Συχνός εντοπισμός:

 • Χείλη (επιχείλιος απλός έρπης)
 • Πρωκτογεννητική περιοχή σε άνδρα/γυναίκα (απλός έρπης των γεννητικών οργάνων)

Σπάνιος εντοπισμός:

 • Πρόσωπο, παλάμη, δάχτυλα, κοιλιά, πλάτη/στήθος, γλουτοί

Οι συχνές υποτροπές της νόσου προκαλούνται από ενδογενή επανενεργοποίηση των ιών. Συχνά επηρεάζουν το ίδιο σημείο (απλός έρπης recidivans). Iδιαίτερα περίπλοκη είναι η πορεία της εγκεφαλίτιδας από απλό έρπητα, καθώς επίσης η αιμορραγική-νεκρωτική εγκεφαλίτιδα η οποία, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε θάνατο περίπου στο 70% των προσβεβλημένων.

Έρπης Ζωστήρας

Oρισμός

Ενδογενής, ως επί το πλείστον μονόπλευρη, νευροτροπική υποτροπιάζουσα λοίμωξη με τον ιό Έρπης Ζωστήρ-varicella zoster virus (VZV). Σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά, ο ζωστήρας είναι ασθένεια των ηλικιωμένων και είναι μια από τις πιο κοινές οξείες παθήσεις στη δερματολογία.

Εντοπισμός

Τις περισσότερες φορές ο Ζωστήρας προσβάλλει τα τμήματα του θώρακα  (zoster thoracicus – περίπου 50%) μονόπλευρα, πολύ σπάνια αμφίπλευρα. Στο 20% των περιπτώσεων επηρεάζει τις περιοχές νεύρωσης των κρανιακών νεύρων.

Κλινική εικόνα

Το εξάνθημα του Ζωστήρα είναι συνήθως μονόπλευρο και τμηματικό. Αρχικά, εμφανίζονται διακριτές κόκκινες κηλίδες, οι οποίες συνενώνονται σε μονόπλευρες, επώδυνες, εκτεταμένες κηλίδες. Κατά τη διάρκεια της νόσου, ομάδες από βλατίδες ξεφυτρώνουν στις κόκκινες κηλίδες και γρήγορα μετατρέπονται σε αρχικά διαυγείς, αργότερα θολές φυσαλίδες  και φλύκταινες.

Εμφάνιση/Επιδημιολογία

Η συχνότητα του ζωστήρα αυξάνεται παγκοσμίως. Στην Ευρώπη ασθενούν κάθε χρόνο περίπου 350.000 – 400.000 άνθρωποι. Περίπου τα 2/3 από αυτούς είναι > 50 ετών. Συχνότητα εμφάνισης σε ηλικίες 0-14 ετών: 0,45/1000 κάτοικοι/έτος.

 

Μολυσματική Τέρμινθος

Παγκοσμίως κατανεμημένη, αβλαβής, σπάνια γενικευμένη (σε περίπτωση ανοσοανεπάρκειας), αυτοπεριοριζόμενη λοιμώδης νόσος του δέρματος, που προκαλείται από τον ιό Molluscum contagiosum από την ομάδα Poxviridae.

Εμφάνιση/Επιδημιολογία

H Μολυσματική Τέρμινθος είναι μία από τις 50 πιο κοινές ασθένειες παγκοσμίως. Διαδίδεται παγκοσμίως με αυξανόμενη συχνότητα (ανάλογα με την περιοχή 0,1-1,2% του πληθυσμού) και ενδημικά. Συχνά σε τροπικές περιοχές.

Αιτιοπαθογένεση

Κύρια μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω μόλυνσης από επιχρίσματα μέσω μικρών επιθηλιακών βλαβών, μέσω ρούχων, πετσετών ή σεξουαλικής επαφής.

Κλινική εικόνα

Κυρίως πολλαπλά οζίδια, διάσπαρτα ή ομαδικά διαταγμένα, πιο σπάνια γενικευμένα, περιστασιακά διατεταγμένα σε μια γραμμή (φαινόμενο Köbner), μεγέθους 0,1-0,4cm, με βαθουλώματα στο κέντρο, κηρώδη με υπόλευκο, κιτρινωπό ή ροζ χρώμα. Ειδικά σε μικρά παιδιά και νέους στο άνω μέρος του σώματος, τους βραχίονες και της μασχαλιαίας πτυχής.