Ο συλλογικός όρος «Ακμή» περιλαμβάνει διάφορες ασθένειες των σμηγματογόνων αδένων και των τριχοθυλακίων, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε υποείδη με βάση ορισμένους παράγοντες όπως η σοβαρότητά τους, η αιτία και η ηλικία του ασθενούς. Η Ακμή είναι μια τυπική ασθένεια της εφηβείας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία για πολύ διαφορετικούς λόγους. Είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια παγκοσμίως. Τα άτομα που επηρεάζονται συχνά υποφέρουν σημαντικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια και οι παρενέργειές της δεν είναι μόνο δυσάρεστες, ενοχλητικές και μερικές φορές ακόμη και επώδυνες, αλλά συχνά συνδέονται με υψηλό επίπεδο ψυχολογικού στρες και βλάπτουν την αυτοπεποίθηση και τη γενική ευεξία.

Αιτίες

Η εμφάνιση μιας ασθένειας Ακμής μπορεί πρωτίστως να αναχθεί στη γενετική προδιάθεση λόγω οικογενειακών συσσωρεύσεων. Αλλά και οι μεταβολικές ασθένειες, οι ορμονικές διαταραχές ή η χορήγηση φαρμάκων και ορμονών μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακμή.

Συμπτώματα

Οι ασθένειες της Ακμής εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή φλεγμονωδών βλατίδων, φλύκταινων ή οζιδίων, που τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο, το ντεκολτέ ή/και την πλάτη. Λόγω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος και της κερατινοποίησης των πόρων, το δέρμα είναι συνήθως λιπαρό και τείνει να σχηματίζει φαγέσωρες (μαύρα στίγματα).

Ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την ηλικία του ασθενούς και την έκταση και την αιτία της νόσου της Ακμής, η θεραπεία προσαρμόζεται εξατομικευμένα στα αντίστοιχα ευρήματα. Εάν η νόσος της Ακμής αντιμετωπιστεί έγκαιρα και από εξειδικευμένο ιατρό, συνήθως μπορεί να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη του δέρματος, η επιδερμίδα βελτιώνεται σημαντικά και η ασθένεια και οι παρενέργειές της θεραπεύονται. Η βελτιωμένη επιδερμίδα και η πιο λεπτή δομή του δέρματος εξασφαλίζουν μια υγιή και περιποιημένη εμφάνιση. Η βελτιστοποίηση της εμφάνισης συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της γενικής ευεξίας του ασθενούς. 

Leave a reply