Ορισμός

Σχετίζονται με τα νοσήματα που εμφανίζονται στο στόμα και τα οστά των γνάθων.

Δερματολογία

Παθήσεις του βλεννογόνου

Οι πιο κοινές μορφές παθήσεων που παρατηρούνται είναι:

  • Παθήσεις των χειλιών
  • Aφθώδη έλκη
  • Mυκητώδης Στοματίτιδα
  • Στοματικός Λειχήνας
  • Σκληρός Λειχήνας των γεννητικών οργάνων

Παθήσεις των χειλιών

Η Χειλίτιδα ή «λοίμωξη των χειλιών» είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ξηρότητα, φολίδες και φαγούρα στα χείλη. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν Χειλίτιδα, όπως λοίμωξη, χρόνιο γλείψιμο χειλιών ή έκθεση σε αλλεργιογόνο ή ερεθιστική ουσία – συμπεριλαμβανομένης της βλάβης από τον ήλιο, καλλυντικά χειλιών, προϊόντα στοματικής υγιεινής, αρωμάτα, ορισμένες τροφές, καθώς και η χρήση φαρμάκων. Οι δύο κύριοι τύποι Χειλίτιδας, ανάλογα με το τι τις προκαλεί, είναι:

 • Έκζεμα χειλιών
 • Ακτινική Χειλίτιδα

Ο δερματολόγος διαγιγνώσκει τη Χειλίτιδα εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πραγματοποιώντας εξέταση του στόματος, των χειλιών και του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αλλεργικά τεστ ή βιοψία είναι απαραίτητα για να προσδιοριστεί η αιτία της φλεγμονής.

Η θεραπεία για τη Χειλίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία — για παράδειγμα, τη θεραπεία της λοίμωξης ή την αφαίρεση του ερεθιστικού παράγοντα.

 

Aφθώδη έλκη

Οι Άφθες είναι επώδυνες βλάβες στον βλεννογόνο στο στόμα. Μπορούν να προσβάλλουν τα ούλα, τη στοματική κοιλότητα, τις αμυγδαλές ή τη γλώσσα. Περιστασιακά εμφανίζονται αφθώδη έλκη και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορούν να είναι στρογγυλά ή οβάλ, να έχουν κιτρινωπό έως υπόλευκο επίχρισμα και συνήθως περιβάλλονται από ένα φλεγμονώδες κόκκινο περίγραμμα. Η έκταση μπορεί να ποικίλλει από το μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας έως τρία εκατοστά σε διάμετρο. Ένας μεγάλος αριθμός μικρών Άφθεων (έως 100 τεμάχια, κατανεμημένες σε όλη τη στοματική κοιλότητα) μπορεί να είναι σημάδι ιογενούς μόλυνσης. Εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά στην άκρη της γλώσσας ή στο εσωτερικό των χειλιών.

Οι Άφθες μπορεί να εμφανιστούν μία φορά ή επανειλημμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αβλαβείς και θα επουλωθούν από μόνες τους μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εξαφανιστούν τα μεγάλα αφθώδη έλκη. Σε αυτή την περίπτωση η εμφάνιση ουλών είναι πιθανή.

 

Mυκητώδης Στοματίτιδα

Η Mυκητώδης Στοματίτιδα είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του βλεννογόνου του στόματος. Οι μύκητες της ζύμης που βρίσκονται στο σάλιο είναι υπεύθυνοι για αυτό. Ωστόσο, εάν η ανάπτυξή τους ξεφύγει από τον έλεγχο, σχηματίζεται μια υπόλευκη επικάλυψη στον βλεννογόνο. Συνήθως μπορεί να αποξεσθεί σχετικά εύκολα με μια οδοντόβουρτσα ή μια ξύστρα – εκτός από την περίπτωση πιο σοβαρών περιπτώσεων με παχύτερες πλάκες ή μεγάλες, παχιές εναποθέσεις.

Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλύτερα στην τραχιά επιφάνεια της γλώσσας, στις εσοχές των ούλων και κάτω από οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Ωστόσο μπορεί επίσης να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα. Συχνά συνοδεύονται από κακοσμία του στόματος.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στοματικών μυκητιασικών λοιμώξεων – ειδικά εάν έχουν χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προάγουν την Mυκητώδης Στοματίτιδα.

 

Στοματικός Λειχήνας

Με συχνότητα 0,1 – 4%, ο Στοματικός Λειχήνας είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες του στοματικού βλεννογόνου στον ενήλικο πληθυσμό. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, η στοματική εκδήλωση του ομαλού λειχήνα παρουσιάζει σαφή κλινική μορφολογία και χαρακτηριστικό εντοπισμό.

Μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να καθοριστεί σαφής αιτιολογία για τον Στοματικό Λειχήνα, αν και μπορούν να ληφθούν υπόψη γενετικές προδιαθέσεις. Συγκεκριμένα αίτια για τον Στοματικό Λειχήνα μπορεί να περιγραφούν μόνο για ένα μέρος των προσβεβλημένων ασθενών. Αυτά περιλαμβάνουν οδοντιατρικά υλικά, φάρμακα, άγχος, τραύμα ή μόλυνση.

Ο Στοματικός Ομαλός Λειχήνας παρουσιάζεται χαρακτηριστικά αμφίπλευρα στη στοματική κοιλότητα και συνήθως περιλαμβάνει τον στοματικό βλεννογόνο, τη ράχη της γλώσσας και τα ούλα, ενώ συχνά εμφανίζεται και ως αποκολλητική ουλίτιδα. Η συμμετοχή του ουρανίσκου και του βλεννογόνου των χειλιών είναι σπάνια.

Συχνά είναι ασυμπτωματικός, ενώ οι ασθενείς με ερυθηματώδεις ή ελκώδεις βλάβες αναφέρουν αίσθηση πόνου όταν καταναλώνουν πικάντικα ή όξινα τρόφιμα. Οι κλινικές εκδηλώσεις κυμαίνονται από υπόλευκες δικτυωτές ραβδώσεις έως εξέλκωση και διάβρωση, σπάνια φυσαλίδες.

 

Σκληρός Λειχήνας των γεννητικών οργάνων

Ο Σκληρός Λειχήνας είναι μια σπάνια, φλεγμονώδης νόσος του συνδετικού ιστού που επηρεάζει κυρίως τις ενήλικες γυναίκες. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων προσβάλλεται συχνότερα. Εάν επηρεάζονται μόνο τα γεννητικά όργανα, αναφέρεται ως σκληρός  λειχήνας των γεννητικών οργάνων.

Ο Σκληρός Λειχήνας των γεννητικών οργάνων συνήθως σχετίζεται με μακροχρόνιο κνησμό ή αίσθημα καψίματος. Το δέρμα σκληραίνει, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να σχιστεί (π.χ. με το ξύσιμο), να αιμορραγήσει και να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, οι ουλές και η απώλεια ιστού (ατροφία) μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα χείλη του αιδίου μπορεί να υποχωρήσουν στις γυναίκες λόγω ατροφίας. Στους άνδρες, η ακροποσθία δεν μπορεί πλέον να ωθηθεί προς τα πίσω ή μπορεί να ωθηθεί μόνο με δυσκολία (φίμωση) λόγω συμφύσεων στο δέρμα. Η στένωση μπορεί να επηρεάσει τη στύση και την εκσπερμάτιση και να κάνει το σεξ επώδυνο. Καθιστά επίσης πιο δύσκολη την υγιεινή, γεγονός που ενθαρρύνει τις μολύνσεις κάτω από την ακροποσθία. Πιθανή συνέπεια είναι μια φλεγμονή της βαλάνου (Βαλανίτιδα).

Βασικά, ο σκληρός λειχήνας είναι μια καλοήθης νόσος. Όσοι επηρεάζονται έχουν όμως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος από δερματολόγο. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανές κακοήθεις δερματικές αλλαγές μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν σε πρώιμο στάδιο.