Ορισμός

Η κλινική εικόνα της Κνίδωσης εκφράζεται με εξογκώματα και δυσάρεστη φαγούρα στο δέρμα.

Δερματολογία

Κνίδωση

Συμπτώματα Κνίδωσης

Η κλινική εικόνα της Κνίδωσης εκφράζεται με εξογκώματα και δυσάρεστη φαγούρα στο δέρμα. Οι ανυψώσεις του δέρματος παρουσιάζουν λεία επιφάνεια. Ανάλογα με το πόσο τεντωμένο είναι το δέρμα λόγω της συσσώρευσης νερού, εμφανίζονται αρχικά λευκά και αργότερα κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα. Κατά κανόνα μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος έως και 10 cm. Εάν το οίδημα που περιέχει νερό βρίσκεται στο βαθύτερο χόριο, αναφέρεται ως αγγειοοίδημα. Το αγγειοοίδημα χαρακτηρίζεται από διάχυτο, ωχρό, μάλλον επώδυνο (συνήθως όχι κνησμώδες), πρήξιμο του δέρματος και του βλεννογόνου. Οδηγεί σε πρησμένα, προεξέχοντα χείλη, πρησμένα μάτια, πιθανώς και σε ξαφνική εμφάνιση γλωτtιδικού οιδήματος.

Ποιος επηρεάζεται από την κνίδωση;

Περίπου το 20-25% του πληθυσμού πάσχει από οξεία Κνίδωση κάποια στιγμή στη ζωή του, η οποία επουλώνεται αυθόρμητα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια Κνίδωση. Ενώ η οξεία Κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα περισσότερα άτομα με χρόνια πάθηση συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι την ενηλικίωση.

 

Οξεία και χρόνια Κνίδωση

Τα αίτια της οξείας Κνίδωσης είναι πολλαπλά. Η οξεία Κνίδωση προκαλείται από ένα συγκεκριμένο έναυσμα και συχνά εξαφανίζεται γρήγορα μετά την κατάλληλη θεραπεία (συνήθως μετά από 24 ώρες). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να εντοπιστεί μέσω ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και στοχευμένων αλλεργιολογικών εξετάσεων.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 εβδομάδες, αναφέρεται ως χρόνια Κνίδωση. Αυτό αντιπροσωπεύει μια διαγνωστική πρόκληση.Η θεραπεία είναι επίσης πιο δύσκολη από ό,τι στην περίπτωση της οξείας Κνίδωσης.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από οξεία ή χρόνια Κνίδωση, τηλεφωνήστε μας και κλείστε ραντεβού για διαβούλευση. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!