Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο Έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο Έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως με τον ιό του απλού έρπητα (HSV) τύπου 2 και εμφανίζεται ως λοίμωξη από επιχρίσματα μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Το σωματικό υγρό που έχει μολυνθεί από τον ιό περνά άμεσα ή έμμεσα από το ένα άτομο στο άλλο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής.

 

Συμπτώματα και επιπλοκές

Μετά από μια αρχική μόλυνση με Έρπητα των γεννητικών οργάνων, τα τυπικά πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο μετά από δύο έως δώδεκα ημέρες (περίοδος επώασης). Ο κόλπος ή το πέος είναι κόκκινα και πρησμένα. Οι πάσχοντες συχνά αισθάνονται ένα δυσάρεστο μυρμήγκιασμα και κνησμό ή ένα τσούξιμο, αίσθημα καύσου. Επιπλέον, οι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα συχνά διογκώνονται.

Μερικές φορές μετά από λίγες ώρες, αλλά συχνά μετά από λίγες ημέρες, εμφανίζονται μικρές, επώδυνες φυσαλίδες. Είναι γεμάτες με ένα διαφανές έως πυώδες-θολό υγρό που περιέχει πολλούς ιούς και είναι εξαιρετικά μολυσματικό. Οι φυσαλίδες σκάνε μία-μία. Αυτό προκαλεί δερματικές βλάβες (διαβρώσεις), περιστασιακά ακόμη και μικρές, επώδυνες πληγές (έλκη), οι οποίες συχνά καλύπτονται από μια λεπτή κρούστα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία) και φλεγμονή ολόκληρης της βαλάνου (μπαλανίτιδα) ή του κόλπου (αιδοιοκολπίτιδα). Όταν οι φυσαλίδες και οι βλάβες του δέρματος έχουν εξαφανιστεί εντελώς, ο έρπης των γεννητικών οργάνων έχει επουλωθεί.

Περιστασιακά επηρεάζονται και μεγαλύτερες περιοχές. Ο Έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να εξαπλωθεί στους γλουτούς έως τους μηρούς ή επίσης να εμφανιστεί γύρω από τον πρωκτό.

 

Πορεία της νόσου και προληπτικά μέτρα

Συνήθως ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ακίνδυνος και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε γιατρό, ειδικά σε περίπτωση αρχικών λοιμώξεων, αφού πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διάγνωση. Επιπλέον, μόνο ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία του Ερπητα των γεννητικών οργάνων.

Όπως συμβαίνει με όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται εάν είναι απαραίτητο. Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την προστατευμένη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο η μετάδοση του Έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς με την χρήση του προφυλακτικού. Κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς εστίας έρπητα των γεννητικών οργάνων, είναι καλύτερο να αποφύγετε η σεξουαλική επαφή εντελώς.