Ορισμός

Διάφορες ασθένειες του δέρματος, όπως ερυσίπελας, μεταδοτικό κηρίο και άλλες.

Δερματολογία

Βακτηριακές ασθένειες του δέρματος

Οι πιο κοινές μορφές βακτηριακής  ασθένειας είναι:

    • Ερυσίπελας
    • Μεταδοτικό Κηρίο
    • Βακτηριδιακή μόλυνση του ποδιού

Ερυσίπελας

Αιτιολογία

Ο Eρυσίπελας είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια. Προκαλείται κυρίως από στρεπτόκοκκους και σε ορισμένες περιπτώσεις από σταφυλόκοκκους. Τα μικρόβια μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω μικρών πληγών και να πολλαπλασιαστούν εκεί. Στην προσπάθειά του το σώμα να πολεμήσει τους εισβολείς δημιουργεί μια τοπική φλεγμονή του δέρματος με ερυθρότητα και πρήξιμο.

Συμπτώματα

Πυρετός, πονοκέφαλοι και έντονο αίσθημα ασθένειας μπορεί να εμφανιστούν από το αρχικό στάδιο της μόλυνσης. Το κύριο σύμπτωμα του Ερυσίπελα είναι ένα επίπεδο, ως επί το πλείστον έντονα καθορισμένο κοκκίνισμα και επώδυνο πρήξιμο του δέρματος. Γενικά, ο Ερυσίπελας μπορεί να σχηματιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος. Συχνά ωστόσο εμφανίζεται στο πόδι, μερικές φορές και στο πρόσωπο.

Ο Ερυσίπελας θεραπεύεται εύκολα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τoν αναγνωρίσετε και να τoν αντιμετωπίσετε έγκαιρα, γιατί διαφορετικά η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω στο σώμα και να οδηγήσει σε επιπλοκές (π.χ. σήψη ή νεφρίτιδα).

 

Μεταδοτικό Κηρίο

Αιτιολογία

Το Μεταδοτικό Κηρίο είναι μια βακτηριακή δερματική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, πολύ σπάνια τους ενήλικες. Προκαλείται από βακτήρια του τύπου σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου.

Συμπτώματα

Κατά κανόνα, το Μεταδοτικό Κηρίο ξεκινά με μια τοπική, κνησμώδη ερυθρότητα του δέρματος (ερύθημα) στην περιοχή του στόματος και της μύτης. Στη συνέχεια σχηματίζονται στο δέρμα μικρές φυσαλίδες και φλύκταινες. Αυτές είναι γεμάτες με υγρό ή πύον και ανοίγουν εύκολα. Ως αποτέλεσμα, η τυπική κιτρινωπή κρούστα που σχηματίζεται στο δέρμα.

Το Μεταδοτικό Κηρίο είναι εξαιρετικά μολυσματικό. Η μόλυνση εμφανίζεται απευθείας μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα ή έμμεσα μέσω της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων (λοίμωξη από επιχρίσματα) όπως τα μαχαιροπίρουνα.

Όπως και με άλλες ασθένειες, το ίδιο ισχύει και για το Μεταδοτικό Κηρίο: Η θεραπεία και η πρόγνωση είναι καλύτερες όσο νωρίτερα ανακαλυφθεί και αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Κατά κανόνα, η πρόγνωση για το Μεταδοτικό Κηρίο είναι καλή. Εάν η θεραπεία διεξάγεται με συνέπεια, η ασθένεια επουλώνεται χωρίς ουλές ή άλλες μόνιμες βλάβες.

 

Βακτηριδιακή μόλυνση του ποδιού

Οξεία φλεγμονή του πρόσθιου ποδιού, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων μεταξύ των δακτύλων που συνοδείεται από την έκκριση υγρού. Προκαλείται από μικρόβια (συχνά μικτές λοιμώξεις). Η λοίμωξη παρατηρείται ως επί το πλείστον στις ζεστές εποχές του χρόνου συνήθως στη βάση μιας προϋπάρχουσας μυκητίασης.

Προκαλεί εκτεταμένες, επώδυνες διαβρώσεις ή εξελκώσεις (ανοίγματα) των διαστημάτων μεταξύ των δακτύλων, των παρακείμενων περιοχών των δακτύλων και του πίσω μέρους του ποδιού. Έντονο παράπλευρο πρήξιμο και βαθύ κοκκίνισμα των προσβεβλημένων περιοχών.

 

Βακτηριδιακή μόλυνση  ονύχων

Μια βακτηριακή μόλυνση των νυχιών συνοδεύεται από φλεγμονή του δέρματος κάτω από το νύχι. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα τοιχώματα των νυχιών. Ερυθρότητα, κνησμός, πόνος και πύον που συγκεντρώνεται κάτω από το νύχι είναι κοινά συμπτώματα οξείας φλεγμονής του νυχιού. Τα πιο κοινά παθογόνα που προκαλούν φλεγμονή στην κοίτη των νυχιών είναι βακτήρια του τύπου σταφυλόκοκκου. Εάν η συλλογή του πύου δεν ανοίγει από μόνη της, μπορεί να χρειαστεί να ανοίξει χειρουργικά. Εάν η φλεγμονή του νυχιού αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη των νυχιών μπορεί να διαταραχθεί.