Ορισμός

Το «Botox» έχει καθιερωθεί ως μία αξιόπιστη θεραπεία, ειδικά κατά των ρυτίδων του προσώπου και κατά της αυξημένης εφίδρωσης (Υπεριδρωσία).

Αισθητική Ιατρική

Βοτουλινική Τοξίνη (Botox)

Στην αισθητική ιατρική, το δραστικό συστατικό Βοτουλινική Τοξίνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1985 για τη θεραπεία των ρυτίδων. Έκτοτε, το «Botox» έχει καθιερωθεί ως μία αξιόπιστη θεραπεία, ειδικά κατά των ρυτίδων του προσώπου και κατά της αυξημένης εφίδρωσης (Υπεριδρωσία).

Η Βοτουλινική Τοξίνη «Botox» αναστέλλει την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών από τα νευρικά κύτταρα και έτσι διακόπτει τη μετάδοση ερεθισμάτων από το νεύρο στον αντίστοιχο μυ. Δεδομένου ότι οι εντολές από το νευρικό κύτταρο δεν μεταδίδονται πλέον, ο μυς δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε συνειδητά ούτε ασυνείδητα ή μόνο με μεγάλη προσπάθεια μετά από θεραπεία με «Botox». Όλες οι άλλες λειτουργίες των νευρικών κυττάρων, όπως η αφή, η θερμοκρασία ή η αντίληψη του πόνου, παραμένουν αμετάβλητες. Σύμφωνα με την ίδια αρχή, το «Botox» λειτουργεί και ως αποτελεσματική θεραπεία κατά της αυξημένης εφίδρωσης (Υπεριδρωσία). Η εφίδρωση αναστέλλεται από τη δραστική ουσία της Βοτουλινικής Τοξίνης που εμποδίζει τη μετάδοση ερεθισμάτων από το νεύρο στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Μετά περίπου από διάστημα 5 έως 6 μηνών (μερικές φορές και περισσότερο), η πλήρης δραστηριότητα των σχετικών μυών ή των ιδρωτοποιών αδένων αποκαθίσταται. Η επίδραση του «Botox» είναι ΠΑΝΤΑ αναστρέψιμη. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις, το «Botox» διασπάται πλήρως στον οργανισμό χωρίς παρενέργειες. Εάν η δράση της Βοτουλινικής Τοξίνης υποχωρήσει, μπορεί εύκολα να εγχυθεί ξανά για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα ή να διατηρηθεί η θεραπεία.
Στο ιατρείο μας, το «Botox» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αισθητική αντιμετώπιση των ρυτίδων και της Υπεριδρωσίας.