Ορισμός

Η αυξημένη και υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, που εμφανίζεται σε ορισμένα σημεία του σώματος ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, τον χρόνο και τις αγχωτικές καταστάσεις, αναφέρεται ως Yπεριδρωσία.

Δερματολογία

Υπεριδρωσία

Όσοι επηρεάζονται βρίσκουν την αυξημένη εφίδρωση στη μασχάλη και τα ιδρωμένα χέρια να είναι ιδιαίτερα αγχωτικά και συχνά να οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Από φόβο μήπως ιδρώσουν σε ορισμένες καταστάσεις (κατάσταση εξέτασης, διαλέξεις, συνεντεύξεις για δουλειά κλπ.), οι πάσχοντες συχνά ιδρώνουν ακόμη περισσότερο.

Αιτιολογία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Yπεριδρωσία δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία. Ωστόσο, εάν η αυξημένη εφίδρωση συμβεί ξαφνικά και/ή μόνο τη νύχτα, θα πρέπει να αποκλειστούν λοιμώξεις, μεταβολικές διαταραχές ή πιθανές κακοήθεις ασθένειες πριν από τη θεραπεία.

Θεραπεία

Στην αισθητική ιατρική χρησιμοποιούνται διάφορα θεραπευτικά μέτρα κατά της υπερβολικής εφίδρωσης, τα οποία είναι εξατομικευμένα, προσαρμοσμένα στον τύπο της Υπεριδρωσίας και την περιοχή εμφάνισής της. Εκτός από θεραπείες με διαλύματα που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο και Botox®, η ιοντοφόρηση του νερού, η φαρμακευτική αγωγή και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι επίσης πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Αποτέλεσμα

Μετά από επιτυχή θεραπεία, οι λεκέδες ιδρώτα κάτω από τα μπράτσα, τα μουσκεμένα ρούχα και τα ιδρωμένα χέρια/πόδια ανήκουν στο παρελθόν. Ο φαύλος κύκλος έχει σπάσει και ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον να φοβάται την υπερβολική εφίδρωση και τις δυσάρεστες οσμές. Η επιτυχής θεραπεία της Υπεριδρωσίας έχει επίσης ιδιαίτερα θετική επίδραση στη γενική ευεξία του ασθενούς.