Ορισμός

Είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ενέσιμη θεραπεία των ρυτίδων, την αύξηση του όγκου και τη θεραπεία ελαττωμάτων των ιστών σε διάφορες περιοχές θεραπείας.

Αισθητική Ιατρική

Εμφυτεύματα (Fillers) – Υαλουρονικό Οξύ

Στην αισθητική ιατρική, τα fillers είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ενέσιμη θεραπεία των ρυτίδων, την αύξηση του όγκου και τη θεραπεία ελαττωμάτων των ιστών σε διάφορες περιοχές θεραπείας.
Εκτός από το Υαλουρονικό Οξύ, υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα εμφυτεύματα (fillers) όπως κολλαγόνο, σιλικόνη, μεταμόσχευση αυτόλογου λίπους, πολυγαλακτικό οξύ ή υδροξυαπατίτης. Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό Οξύ είναι η πιο σύγχρονη και ασφαλής θεραπευτική επιλογή σήμερα λόγω των ιδιοτήτων και της καλής βιολογικής συμβατότητας του, χρησιμοποιείται κατά προτίμηση έναντι των υπόλοιπων εμφυτευμάτων στην αισθητική ιατρική.

Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ;

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα σημαντικό συστατικό του συνδετικού ιστού και επομένως είναι μια φυσική, ενδογενής ουσία που εμφανίζεται επίσης στο αρθρικό υγρό ή στο υαλοειδές σώμα του ματιού.
Όταν τα κύτταρα του δέρματος παράγουν όλο και λιγότερο ενδογενές Υαλουρονικό Οξύ με την αύξηση της ηλικίας, αυτό οδηγεί σε απώλεια όγκου και μπορεί να εμφανιστούν μικρές ρυτίδες. Εκτός από τη φυσική διαδικασία γήρανσης, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή αυτής της ενδογενούς ουσίας.
Στην αισθητική ιατρική, αυτή η ουσία (Υαλουρονικό Οξύ) χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ρυτίδων και στη διαμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου για περισσότερα από 10 χρόνια. Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμφυτέύματα όπως το κολλαγόνο ή η σιλικόνη, το Υαλουρονικό Οξύ έχει το πλεονέκτημα ότι διασπάται φυσικά από τον οργανισμό και επομένως είναι πολύ πιο συμβατό.

Πώς λειτουργεί το Υαλουρονικό Οξύ;

Το Υαλουρόνικό Οξύ έχει διεγερτική δράση και οδηγεί στην δέσμευση και αποθήκευση νερού στον συνδετικό ιστό. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα φαίνεται πιο «γεμάτο» και οι ρυτίδες εξομαλύνονται. Η απώλεια όγκου ή οι βυθισμένες ουλές αντισταθμίζονται από το εσωτερικό. Χάρη στις ενυδατικές και δεσμευτικές του ιδιότητες, το Υαλουρονικό Οξύ σταθεροποιεί τον συνδετικό ιστό και βελτιώνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα του δέρματος.
Μετά από θεραπεία με υαλουρονικό οξύ το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Ωστόσο, το πλήρες αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 1 έως 2 εβδομάδες.